Sølvkatten

Begrebet sølvkatte indikerer for mange, at der er tale om en kat med grønne øjne, og i daglig tale indebærer begrebet sølvkat for de fleste mennesker dog også: chinchilla, shaded silver eller golden.

Der findes også en anden gruppe - med orange øjne. Til denne gruppe hører Smoke, Cameo og silvertabby.

Sølvkatte finder i alle farver både som perser og exotic.


Oprindelse.
Sølvkatten opstod i slutningen af sidste århundrede i England, ved selektion af afkom fra langhårede silvertabby katte.

det meget målrettet med at forbedre og udvikle denne kat.

I starten parrede man kun sølvkatte til sølvkatte og skabte i begyndelsen af det 20. århundrede en racemæssig stabil kat med de karakteristiske kendetegn, som også i dag er alfa og omega for disse farvevarianter: En kat med grønne øjne og sort lining (mascara) omkring næse øjne og læber og med en vidunderlig hvid underpels og en charmerende dækpels med sølvskygge, i form af den sorte tipping.


Sølvkattenes udvikling har ikke kunnet forceres på samme måde, som det er sket med de fuldfarvede persere. Mange forsøg på at “forbedre” typen på sølvkattene, gav ofte det resultat, at man i første generation, ganske vidst fik en mere “typet” kat, men man eliminerede samtidig sølvkattens kvaliteter og egenart. Det var derfor nødvendigt, i flere omgange, at parre tilbage til “racerene” sølvkatte i forsøg på at genskabe specielt øjenfarve, men også pelskvalitet, farve og lining


Det er vanskelig at opdrætte sølvkatte, specielt til udstilling. Dels er det svært at få sølvkattene mere typede uden at miste sølvkattenes karakteristika. Dels er sølvkattens udviklingsfrekvens så langsom, og det tager op til 3 år inden en sølvkat har udviklet sig optimalt og definitivt. Det kan tage utrolig lang tid inden resultaterne af et avlsprogram foreligger og kan danne grundlag for fremtidige dispositioner. udvikling,


Sølvkatte med grønne øjne:


Shaded Silver og Chinchilla. Disse varianter hører til de tidligste af sølvkattene. De første chinchillaer kom til Danmark i 1930erne, hvorimod silver shaded først dukkede op i 1970erne.

De fremtræder synsmæssigt som en hvid kat med sølvskygge. Lyseste skygge hos chinchillaen og mørkeste hos silver shaded. Det karakteristiske ved disse varianter er deres bedårende udtryk, deres fejende tippede pels og de grønne, udtryksfulde øjne. Øjne næse og læber er kantet med sort og næsespejlet rødt. Alt i alt giver disse egenskabet et karakteristisk og meget udtryksfuldt ansigt, med et venlig og åbent look.


Golden findes i flere varianter: Shell, shaded og tabby-variationer. De fremtræder, med en abrikosgylden farvetone tippet med sort. De er genetisk meget lig shaded silver og chinchilla, men mangler sølvgenet. Det bevirker at underpelsen bliver farvet i forskellige nuancer i creme/abrikos).


Sølvkatte med orange øjne:


Smoke. Smokekattene fremstræder næsten som en fuldfarvet kat. Den yderste halvdel af pelsen er farvet. Kun når katten bevæger sig kan man se den hvide underpels. Den mest udbredte farvevariant af smoke er sortsmoke. (Røgfarvet). Den findes også i blå, rød, chokolade, lilla og creme.

Cameo.  En variant af rødsmoke med mindre tipping kaldes cameo. På grund af den mindre tipping fremtræder disse cameokatte med et pastelagtigt lyserødt udseende, og de er utrolig  smukke. Der findes en endnu lysere udgave af cameo, nemlig cremecameo, som  på grund af den lyse tipping virker næsten helt hvid.

Silvertabby. Forfædrene til nutidens chinchilla & shaded silver persere var silvertabby katte, som allerede i 1880erne var meget populære hos kattefans og på udstillingerne. Bundfarven er hvid med sorte markeringer i pelsen som danner et mønster. Der findes mindst tre varianter: makrel, (sommerfuglemønstret), plettet og tigret. Silvertabby katte findes i varianter med grønne og orange øjne.


Farvekoder og EMS koder


n = Sort
a = Blå (fortyndet sort)
d = Rød
e = Creme (fortyndet rød)
f = Sort tortie
g = Blå tortie (fortyndet sorttortie)
s = Sølv (Sølv står altid sammen med en af de ovenstående, f.eks. ns.
y = Golden (Golden er i er ikke en farve i sig selv, men et udtryk for "lysning" af håret uden at være sølv/smoke.
Denne "farve" kan kun stå med et mønster) 
w = Hvid

EMS koder


11 Shaded

12 Shell


I galeriet her under med Sølvkatte er der plads til mange mange flere.

Der er faktisk ikke ret mange sølvkatte opdrættere tilbage i Danmark, vi har heldigvis et medlem - nemlig Sanna Dyremose fra DK*Kesanacat's - håber du vil levere flere billeder og andre som har sølvkatte, send endelig frem til webmaster@perserexoticklubben.dk